Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ - ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
H.P. BLAVATSKY
ISBN: 960-268-014-8
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 148
/
Βάρος: 231 gr
Τιμή: 12.00€
Μη Διαθέσιμο

Μετάφραση: Ανδρέας Τσάκαλης

Μυστηριακή και συνάμα ακριβής είναι η σχέση που παρουσιάζει το ανθρώπινο πλάσμα με εκείνες τις αόρατες δυνάμεις των άστρων που περιδινίζονται γύρω και μέσα του. Γοητευτική αλλά και λογικά αιτιατή είναι η συνάφεια των κοσμικών αστρολογικών κύκλων και των γεγονότων που καθορίζουν τις κοινωνικές αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ε. Π. Μπλαβάτσκι επιχειρεί μια ορμητική διείσδυση στις αιτίες των αλλαγών και παραθέτει μια διπλή ερμηνεία, η οποία στηρίζεται τόσο στην αστρολογική όσο και την ανθρωπολογική ανάλυση των φαινομένων. Πλέκει με δεξιοτεχνία έναν ιστό παράλληλων ερμηνειών και θεμελιώνει πειστικά τις σχέσεις τού ανθρώπου με τα άστρα και τις δυνάμεις που κατευθύνουν την εκδήλωση των φυσικών γεγονότων. Κεντρικό σημείο της έρευνας η αστρολογία και ο μύθος και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται τόσο στο ατομικό όσο και το συλλογικό ασυνείδητο. Με λίγα λόγια, ένα έργο αναφοράς που βρίσκει τη δικαίωσή του στις σύγχρονες αντιλήψεις των ανθρωπολογικών και ψυχολογικών ερευνών.

Περιεχόμενα:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Πρόλογος Εισαγωγή 1. Άστρα και Αριθμοί 2. Παγανιστική Λατρεία των Άστρων ή Αστρολογία 3. Οι Ψυχές των Άστρων – Παγκόσμια Ηλιολατρεία 4. Αστρολογία και Αστρολατρεία 5. Η Ιστορία Ενός Πλανήτη 6. Ο Συμβολισμός του Ηλίου και των Άστρων

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: 7. Η Θεωρία των Κύκλων 8. Κύκλοι και Αβατάρα 9.Μυστικοί Κύκλοι 10. Περί Κοσμικών Κύκλων, Μανβαντάρα και Περιόδων.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Όπως τα Αρχαία Μυστήρια, έτσι και το παρόν έργο αποτελεί επιλογή από τα Άπαντα της συγγραφέως, μια επιλογή που τεκμηριώνει και θεμελιώνει τη σχέση της επιστήμης της Αστρολογίας με την αστείρευτη δύναμη τον παγκόσμιου μυθολογικού υλικού και το γεγονός των κοσμικών κύκλων.

Η διορατικότητα και η αναλυτική ικανότητα της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ μας φέρνει -αναδρομικά έστω- αντιμέτωπους με το σύγχρονο πρόβλημα της ενεργητικής επίδρασης του μυθολογικού υλικού στη δομή και τις εναλλαγές των κοινωνικών φάσεων του πλανήτη. Παρόλο που έχουν αναζητηθεί λύσεις και έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα από τους ψυχολόγους, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως θα βρει την πλατιά του αποδοχή από τις ευρύτερες κοινωνικές μάζες μόνο στον 21ο αιώνα.
Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να διερευνήσουμε είναι η σχέση τούτης της συγκεκριμένης μελέτης με τις σύγχρονες απόψεις των ψυχολόγων, που θέτουν το μυθολογικό υλικό σαν ωθητική δύναμη είτε του ατομικού ή του συλλογικού ασυνείδητου. H συγγραφέας, προσπαθώντας να τεκμηριώσει την επιστημονική δομή της αστρολογίας μας αποκαλύπτει ένα δίκτυ σχέσεων, πανομοιότυπο σχεδόν με εκείνο στο οποίο στηρίζουν τις απόψεις τους τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι ανθρωπολόγοι. Σε αυτό το δίκτυ, κεντρικό κλειδί είτε για τη συνειδησιακή ή την τεχνολογική ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους είναι ο μύθος. Ο μύθος, ο οποίος περιέχει εν δυνάμει μια αυστηρά ακριβή βάση χρονικών υπολογισμών και δεδομένων, που αποδείχνουν την συνάφεια της μακροκοσμικής και της μικροκοσμικής ανάπτυξης.

Σε αυτόν τον τομέα είναι ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα υλικά γεγονότα με τους χρονικούς κύκλους, καθώς το ρόλο που παίζει η αστρολογία σε τούτη την αλληλοσυνάφεια. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε όλη της την παρουσίαση πνέει ο άνεμος μιας νέας αντίληψης. Εκείνης που ορίζει το ανθρώπινο πλάσμα άμεσα υπεύθυνο για το χειρισμό των όποιων δυνάμεων διαχέονται από τα άστρα, είτε στροβιλίζονται στη δίνη των κοσμικών κύκλων. Βέβαια δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από μια γυναίκα που τόλμησε στην εποχή της να κάνει πράξη τα πιστεύω της και έσπειρε μια πολύτιμη κληρονομιά. Πολύτιμη όχι τόσο για τις γνώσεις της αλλά για την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια τη ζωή.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1991 ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

... Θα χρειαζόταν ένας τεράστιος τόμος για να ερμηνευθεί λεπτομερειακά η κατανόηση της αρχαίας επιστήμης. Ωστόσο, λίγα λόγια ίσως βοηθήσουν στην αποκατάσταση ενός φανερού λάθους σχετικού με την τέχνη, ενός λάθους που δεν απαντάται μόνο στο πλατύ κοινό, αλλά και μεταξύ πολλών από εκείνους που κατανοούν και ασκούν την αστρολογία. Δηλαδή, ότι οι πλανήτες μας κάνουν αυτό που είμαστε, καθώς οι καλές και οι κακές όψεις τους προκαλούν περιόδους τύχης και ατυχίας. Ο καθηγητής της Αστρολογίας Ο. X. Τσάνεϊ (W. Η. Chaney) λέει: «Πηγαίνετε σε έναν κοινό αστρολόγο το ωροσκόπιο ενός αγοριού γεννημένου με ωροσκόπο τον Τοξότη, το Δία στον Τοξότη και στον ωροσκόπο, σε ακριβές τρίγωνο με τον Ήλιο και το Λέοντα και άλλες ευνοϊκές όψεις. Αμέσως θα προβλέψει ότι το αγόρι θα γίνει σπουδαίος άνθρωπος, ένας Πρίγκιπας, ένας Πρόεδρος - το ίδιο θα έλεγα και εγώ. Ο αστρολόγος θα επέμενε πως όλη αυτή η καλή τύχη προκλήθηκε από το γεγονός ότι το παιδί γεννήθηκε κάτω από τόσο ευνοϊκές όψεις. Εγώ θα έψαχνα πέρα από τη γέννηση, για την αιτία και ίσως ανακάλυπτα ότι πριν από τη σύλληψη οι γονείς του χωρίστηκαν για εβδομάδες ή μήνες ζώντας και οι δύο μια ζωή τέλειας αγνότητας· ότι ήταν πολύ εναρμονισμένοι, σε θαυμάσια φυσική κατάσταση· ότι ο νους τους ήταν διαυγής, η διάθεσή τους χαρούμενη και το ηθικό τους ισχυρό».

Ο αιγύπτιος επίσκοπος («επόπτης»· η λέξη «επίσκοπος» προέρχεται από το όνομα αυτού του αρχαίου παγανιστή αστροσκόπου) ανακάλυψε ότι την αυγή, λίγο πριν την ανατολή κατά το μήνα Ιούνιο, μπορούσε να διακρίνει στην ανατολή τον πιο λαμπερό απλανή αστέρα του ουρανού και ότι αμέσως μετά από αυτή την εμφάνισή του, ο Νείλος πλημμύριζε. Παρατηρώντας το ίδιο φαινόμενο για πολλά χρόνια, κατέγραψε σαν αξίωμα ότι το άστρο αυτό προκαλούσε την πλημμύρα του Νείλου. Κανείς δε σκέφτηκε να τον διαψεύσει, ούτε να αναζητήσει την αιτία στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή έλιωναν τα χιόνια στα αφρικανικά βουνά. Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάποιος -ένας σκεπτικιστής- άκουγε αυτή την ιδέα: ότι ένα άστρο προκαλεί τις πλημμύρες του Νείλου. Καλή ευκαιρία για να κατηγορήσει και να περιγελάσει το φτωχό επίσκοπο! Ωστόσο ο επίσκοπος θα εξακολουθούσε να παρατηρεί το ίδιο φαινόμενο χρόνο με το χρόνο και παρόλο που μπορεί να τον αποκαλούσαν «νεραϊδοπαρμένο», «ανόητο» κ.λπ., δε θα μετέβαλε στο παραμικρό την άποψή του. Τώρα, η όλη φασαρία για το ζήτημα προέρχεται από την άγνοια του σκεπτικιστή, όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε διαφωνία και διαμάχη. Διδάξτε στον άνθρωπο αυτόν ότι η εμφάνιση του άστρου σε ένα ορισμένο χρόνο και τόπο στον ουρανό υποδεικνύει και δεν προκαλεί την πλημμύρα του Νείλου και αμέσως θα πάψει να αποκαλεί τον επίσκοπο ανόητο και ψεύτη.

Ο αναγνώστης θα έχει καταλάβει ότι ο σκοπός μας είναι να δείξουμε πως στην αστρολογία τα άστρα δεν προκαλούν την καλή ή κακή μας τύχη, αλλά απλώς την υποδεικνύουν. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι ψυχολόγος και φιλόσοφος, πριν μπορέσει να γίνει τέλειος αστρολόγος και να κατανοήσει σωστά το μεγάλο Νόμο της Συμπαντικής Συμπάθειας. Όχι μόνο η αστρολογία αλλά και ο μαγνητισμός, η θεοσοφία και κάθε απόκρυφη επιστήμη -ιδιαίτερα εκείνη της έλξης και της άπωσης- βασίζονται πάνω σε αυτόν το νόμο. Αν δεν τον μελετήσουμε ολοκληρωτικά, τότε η αστρολογία γίνεται δεισιδαιμονία...

... Το ρολόι δείχνει το χρόνο, δεν τον επηρεάζει και ο μακρινός ταξιδιώτης είναι συχνά υποχρεωμένος να διορθώνει το ρολόι του, για να συμβαδίζει με την ώρα του τόπου που επισκέπτεται. Έτσι, παρόλο που οι πλανήτες δε συμβάλλουν στην αλλαγή του πεπρωμένου του ανθρώπου, ωστόσο η θέση τους μπορεί να υποδηλώνει ποιο είναι πιθανά αυτό το πεπρωμένο. Εδώ οδηγούμαστε στο ερώτημα: «Τι είναι πεπρωμένο;» Όπως κατανοείται από τον εσωτεριστή, είναι απλά η αλυσίδα της αιτιότητας που παράγει αντίστοιχες σειρές αποτελεσμάτων. Όσοι έχουν κατανοήσει τις εσωτερικές διδασκαλίες για το Ντεβαχάν και τις μελλοντικές επαναγεννήσεις, γνωρίζουν ότι κάθε άτομο είναι δημιουργός και πατέρας του εαυτού του. Δηλαδή, η μελλοντική μας προσωπικότητα είναι το αποτέλεσμα του τωρινού τρόπου ζωής μας...

... Με λίγα λόγια, η αληθινή Αστρολογία είναι μια μαθηματική επιστήμη, που μας διδάσκει ποιες συγκεκριμένες αιτίες παράγουν κάποιους συγκεκριμένους συνδυασμούς. Αν κατανοήσουμε το πραγματικό της νόημα, μας παρέχει τη γνώση και τα μέσα για το πώς θα καθοδηγήσουμε τη μελλοντική μας γέννηση. Είναι αλήθεια ότι τέτοιοι αστρολόγοι υπάρχουν ελάχιστοι. Έχουμε όμως το δικαίωμα να καταδικάζουμε την επιστήμη του ηλεκτρισμού επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι αληθινοί ηλεκτρολόγοι; Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόλο που υπάρχουν αναρίθμητοι συνδυασμοί οι οποίοι πρέπει να προσδιοριστούν από τη διορατικότητα του αστρολόγου, ωστόσο υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνδυασμών οι οποίοι έχουν ήδη προσδιοριστεί και καταγραφεί από τους αρχαίους σοφούς. Αυτές ακριβώς οι περιπτώσεις είναι που προκαλούν σύγχυση όταν βλέπουμε πως ορισμένοι αστρολογικοί υπολογισμοί αποδεικνύονται σωστοί, ενώ άλλοι αποδεικνύονται λαθεμένοι...

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 3
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης