Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΙΕΡΟΔΟΜ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΥΛΚΟΥΡΑΣ (J.P. CRAFTSON)
ISBN: 978-960-421-225-5
Εκδόσεις: ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Μέγεθος: 15x23 cm
Σελίδες: 256
/
Βάρος: 350 gr
Τιμή: 15.00€
Μη Διαθέσιμο

Από τον Μεσαιωνικό Τεκτονικό Μύθο στον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο

Συγγραφέας: J.P. CRAFTSON (Ιορδάνης Πουλκούρας)

Επιμέλεια: Λίνα Τερζάκη

Ο κόσμος και η πραγματικότητα που βιώνουμε, έχουν τις ρίζες τους σε πιο βαθιά και μαγικά μέρη απ' όσο νομίζουμε. Με το Ιεροδόμ, το νέο βιβλίου του J.P.Craftson (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του σύμβουλου έκδοσης του ΑΒΑΤΟΝ Ιορδάνη Πουλκούρα) κλείνει μία τριλογία που άρχισε με την αναζήτηση του μεγάλου μυητικού μύθου της Μεσογείου στα Αρχαία Τεκτονικά Χειρόγραφα, συνέχισε με τη διήγηση της Απόκρυφης Παράδοσης της Ευρώπης, για να καταλήξει στο σήμερα και στο πώς η λεγόμενη Μυστική Ιστορία μετατρέπεται αθέατα στην Ιστορία που όλοι γνωρίζουμε.

Από τη Μεγάλη Μητέρα και τον Νεοπλατωνισμό στο Regius Poem, και από την Αλεξάνδρεια στο Λονδίνο και τη μνήμη που διατηρήθηκε στους ανώτερους λεγόμενους τεκτονικούς βαθμούς, ξεδιπλώνεται μια ιστορία που συνδέει τη Δυτική Εσωτερική Παράδοση με τα αρχέτυπα της ανθρώπινης αναζήτησης. Μία μικρή κιβωτός γνώσης, που επιχειρεί να διαφυλάξει και να ξεδιαλύνει μερικά από τα μυστικά των σημαντικότερων μύθων και να τα συνυφάνει με το σήμερα.

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από το βιβλίο.

...Ο τεκτονισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ονομάζουμε “δυτικός εσωτερισμός”. Η δυτική εσωτερική παράδοση μελετάται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Έχει χαράξει με σαφήνεια την πορεία που ακολούθησαν οι μύθοι και οι συμβολισμοί στην εξέλιξή τους, από τη Νεοπλατωνική περίοδο στην αρχή της Αναγέννησης και από εκεί μέχρι τις μέρες μας.

Βεβαίως υπάρχουν εκπεφρασμένες ενστάσεις για τους ακαδημαϊκούς που μη όντας μέλη κάποιου παραδοσιακού μυητικού συστήματος, τολμούν να εκφράζουν άποψη. Όλοι όσοι εκφράζουν ενστάσεις λησμονούν κάτι σημαντικό.

Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τη μυητική εμπειρία που είναι καθαρά προσωπική και βιωματική. Μπορεί όμως να γνωρίζει την ακριβή προέλευση ενός συμβόλου και ενός μύθου, να γνωρίζει πότε πρωτοεμφανίστηκε και τι αφορούσε εκείνη την εποχή. Γιατί κανένα σύμβολο και κανένας μύθος δεν προέρχεται από παρθενογένεση, παρά αποτελεί εξέλιξη και μετάλλαξη προγενεστέρων. Αυτό δεν υποτιμά το πρόσφατο. Αντίθετα, η γνώση της εξέλιξης από το παρελθόν κάνει τον ερευνητή μέρος αυτής της πορείας, που είναι τελικά η πορεία του ανθρώπου που μάχεται και αναζητά.

Ως αποτέλεσμα τον βοηθά να την κατανοήσει βαθιά και σε όλες τις διαστάσεις της: ψυχαναλυτική, κοινωνιολογική, κ.λ.π. Πέρα από το προφανές και το τετριμμένο και γιατί όχι πέρα από τις γλαφυρές και επεξηγηματικές “διδασκαλίες” ανθρώπων που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν σε βάθος τι είναι αυτό για το οποίο μιλούν....

...Αν κάποιος δυσανασχετεί με αυτό, θα πρέπει να κοιτάξει την εξέλιξη των συμβόλων. Σημασία δεν έχει τι βλέπει κανείς σε πρώτο επίπεδο, αλλά τι αποκαλύπτει η εικόνα σε αυτόν που ξέρει να δει. Μια εικόνα ή ένα σύμβολο μπορούν να επιβιώνουν μέσα σε πολλές και διαφορετικές αφηγήσεις που επαναλαμβάνονται σαν παραμύθια, λαϊκές ιστορίες ή δημοφιλή διηγήματα ακόμα και για αιώνες χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να θυμάται τον δημιουργό τους. Έτσι εξασφαλίζεται η διαιώνισή τους άσχετα από την επιβίωση ή όχι των δημιουργών τους. Αυτό είναι που έχει σημασία...

...Είναι λοιπόν η τρίτη ανάλογη κατασκευή που συμβαίνει σε έναν χρόνο σχετιζόμενο με τη δική μας υλική πραγματικότητα. Το πρώτο τρίγωνο εμφανίζεται σε όραμα στον Ενώχ, το δεύτερο το ενθέτει ο Νώε σε χρόνο προ του Κατακλυσμού και το τρίτο έχει τη θέση του στην υπόγεια κρύπτη του πρότυπου Ναού του Σολομώντα. Σύμβολο ουτοπικό, εκτός μετρήσιμου ημερολογιακού χρόνου, όμως σύμβολο μοναδικό που αφορά τον δικό μας μετά τον κατακλυσμό νέο κόσμο που οικοδομείται αδιαλείπτως. Τρεις τριάδες, τρία τρίγωνα επάλληλα που σχηματίζουν ένα εννιάκτινο, σύμβολο γνωστό αλλά με ελάχιστες ερμηνείες. Ο στόχος μας -όπως προαναφέραμε- δεν είναι να προτείνουμε ερμηνείες συμβόλων, αλλά να εμφανίζουμε οδοδείκτες για όποιον επιθυμεί να έχει την προσωπική του πορεία και τα δικά του συμπεράσματα.

Όταν ο Σολομών και ο Χιράμ ανακαλύπτουν ότι είχαν φτιάξει από έμπνευση το ανάλογο της προκατακλυσμιαίας κρύπτης, μεταφέρουν οι ίδιοι με τα χέρια τους το αρχαίο τρίγωνο του Ενώχ στην ασφάλεια της δικής τους μυστικής κρύπτης, του δικού τους Ναού που αφορά τον δικό τους μετακατακλυσμιαίο χώρο και χρόνο. Τότε αναφέρει το κείμενο, μετονομάζουν τον Μυστικό Δόμο (Secret Vault) σε Ιερό (Sacred) Δόμο. Τι το ιδιαίτερο έχει τούτη η φράση;

Vault -σε αρχιτεκτονική κατασκευή- σημαίνει θόλος. Σύμβολο που ταιριάζει με τον ιερό απόκρυφο χώρο, όπως φτάνει από τα αρχαία μυστήρια, που ήταν αναπαράσταση των εγκάτων της Γης ή της μήτρας της Μεγάλης Θεάς Μητέρας. Ο γονιμικός και συνάμα χθόνιος χώρος όπου το παν καταλήγει, αλλά και από εκεί το παν αναγεννάται.

Συμβολικός χώρος που ταυτίστηκε στις μυθολογίες με υπόγεια σπήλαια, κουφάλες δέντρων και υπόγειες κρύπτες, τόπους ασφαλείς όπου παραμένουν σε χρόνο μετέωρο, ούτε εντελώς νεκροί αλλά ούτε και ζωντανοί μυητικοί ήρωες, αλλά και εθνικοί ήρωες τοπικών παραδόσεων αναμένοντας.

Ο θόλος σε αρχιτεκτονική κατασκευή προϋποθέτει αψίδες, κορυφαίο μυστικό της δόμησης και χαρακτηριστικό σύμβολο στον τεκτονικό μύθο.

Το αποδίδω με τη λέξη “δόμο” ως αντιδάνειο από το λατινικό “dome” που σημαίνει ακριβώς το πάνω μισό μιας σφαίρας, δηλαδή έναν θόλο. Μετονομάζοντας λοιπόν οι μυθικοί βασιλιάδες τον Μυστικό Δόμο σε Ιερό δίνουν τη ρίζα της λέξης που ορίζει τους ανώτερους τεκτονικούς βαθμούς όλων σχεδόν των συστημάτων. Ιερός δρόμος ή Ιεροδόμ, Ερεδόμ ή Heredom. Μια λέξη που τον περιγράφει επακριβώς. Οι Σκώτοι αδελφοί των ανώτατων βαθμών του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου τον διατήρησαν μέχρι τα μέλη του 19ου αιώνα. ΙΕΡΟΔΟΜ!

Σε οποιαδήποτε ενημερωμένη τεκτονική εγκυκλοπαίδεια μπορούμε να δούμε ότι η λέξη Ερεδώμ έχει για τους Σκώτους τέκτονες τρεις έννοιες. Heres Domus: το σπίτι του διαδόχου, του πρωτογενούς. Hieros Domos: από τα ελληνικά, ο Ιερός Οίκος. Har Edom: από την εβραϊκή γλώσσα, το Ιερό Όρος της Γης. Βεβαίως υπάρχει το βιβλικό όρος Χορ στην Εδόμ όπου πέθανε ο Ααρών, αλλά Har Edom δεν σημαίνει ιερό όρος και Edom τη βιβλική εποχή σημαίνει κόκκινο. Στη γλώσσα των Εβραίων σημαίνει κόκκινο δέρμα ή κόκκινη γη από την οποία πλάστηκε ο Αδάμ και την έννοια της κόκκινης γης έχει και για τους Σκωτσέζους.

Ως σύμβολο συνάδει και συμπληρώνει απόλυτα ό,τι περιγράψαμε ως τώρα. Το κοσμικό βουνό όπου συντελείται το μυστήριο. Ως υπαρκτός τόπος είναι το βουνό που κατά την παράδοση κρύβει έναν ιερό τάφο, του Ααρών.

Από αυτή την εκδοχή προέρχεται και ο μύθος ότι το Ερεδώμ είναι ένα αόρατο βουνό, ύψιστος μυητικός τόπος κάπου κοντά στο Κιλουϊνινγκ.

Υπάρχει επίσης και η εκδοχή που το Heredom θεωρείται παράφραση του Harodim, λέξη που υποτίθεται σημαίνει Κυβερνήτες ή Διδάσκαλοι. Ιστορικά προέρχεται από μια σημείωση που υπήρχε στα Συντάγματα του Άντερσον. Το κείμενο αναφέρει 3.600 Πρίγκιπες ή Διδασκάλους Τέκτονες που εργάστηκαν κατά την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα....

 

Αξιολόγηση προϊόντος
Το προϊόν δεν εχει αξιολογηθεί
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης