Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ - ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ [Χαρτόδετο]
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ
ISBN: 978-960-242-373-8
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 704
/
Βάρος: 880 gr
Τιμή: 32.00€
Μη Διαθέσιμο

Εκδόσεις Π.Σ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Συγγράμματα
Γενική εισαγωγή: Χρήστος Αραμπατζής
Εισαγωγή-Μετάφραση- Σημειώσεις: Ιγνάτιος Μ. Σακαλής

Α' Μέρος: Περί Εκκλησιαστικής και Ουράνιας Ιεραρχίας

Β' Μέρος: Περί Θείων ονομάτων, Περί Μυστικής Θεολογίας, Επιστολές, Λειτουργία

1. Περί Ουρανίου Ιεραρχίας: Το έργο περιγράφει και καταθέτει την πίστη της Εκκλησίας για τον πνευματικό κόσμο των αγγέλων, ''το αναρίθμητο πλήθος των υπεργήινων πνευμάτων''. Με τρόπο μυστικό και πλατωνική και ωριγενιστική ορολογία πραγματεύεται θέματα σχετικά με τη φύση, τις τάξεις και τις ιδιότητες των αγγέλων. Οι άγγελοι, ως πνευματικά όντα, αποτελούν την ουράνια ιεραρχία, η οποία διαρθρώνεται σε τρεις τριάδες. Αυτές με βάση την εγγύτητα προς το Θεό και την πνευματική τους τελειότητα μετέχουν αναλογικά των θείων εκλάμψεων και δωρεών. Είναι οι μεσίτες της αποκαλύψεως και οι κήρυκες του θελήματος του Θεού.

2. Περί Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας: Εικόνα της ουράνιας ιεραρχίας και τάξης αποτελεί η επίγεια ιεραρχική διάρθρωση της Εκκλησίας, η ιερατική τάξη, η οποία λειτουργεί τα θεία μυστήρια κατ’ αντίστοιχο τρόπο μ’ αυτόν της ουράνιας και σύμφωνα με την πνευματική της κατάσταση. Περιγράφονται και επεξηγούνται τα τρία μεγάλα Μυστήρια της Εκκλησίας, το βάπτισμα, το Χρίσμα και η θεία Ευχαριστία, ενώ κατατίθεται και ο μυστικός και μυστηριακός χαρακτήρας της τελεσιουργίας τους.

3. Περί Μυστικής θεολογίας : Είναι σύντομη πραγματεία, διαρθρωμένη σε 5 κεφάλαια, στα οποία με αποφθεγματικό τρόπο περιγράφει τα στάδια ανύψωσης της ψυχής προς το Θεό και τους τρόπους, με τους οποίους επιτυγχάνεται η μέθεξη και γνώση της θεότητας από την ψυχή.

4. Περί Θείων ονομάτων: Είναι το εκτενέστερο των έργων του Διονυσίου. Στα 13 κεφάλαια της πραγματείας αυτής περιέχονται οι απόψεις του συγγραφέα για της θειωνυμίες, και τα αποδιδόμενα από τους ανθρώπους ονόματα στο Θεό. Εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του Θεού ως μονάδας και Τριάδας συγχρόνως, η φύση και τα ιδιώματα του Θεού, καθώς και η προέλευση του κακού.

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 4
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης