Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΒΒΑΛΑ
DION FORTUNE
ISBN: 978-960-268-120-6
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μέγεθος: 17x24 cm
Σελίδες: 388
/
Βάρος: 825 gr
Τιμή: 24.00€
Διαθέσιμο

Τίτλος πρωτοτύπου: The Mystical Qabalah
Εκδόσεις στην Αγγλική:
Πρώτη έκδοση 1935. Δεύτερη έκδοση 1941. Τρίτη έκδοση 1948. Τέταρτη έκδοση 1951. Πέμπτη έκδοση 1958. Έκτη έκδοση 1963. Έβδομη έκδοση 1966. Όγδοη έκδοση 1969. Ένατη έκδοση 1970. Δέκατη έκδοση 1972.
Η παρούσα Ελληνική έκδοση είναι Πέμπτη ανατύπωση (απο την έκδοση του 1986) τον Μάρτιο 2011

Διόρθωση κειμένου: Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Παχύδης
Επιμέλεια εξωφύλλου: Λίλυ Γκορτσοπούλου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Η Μυστική Καββάλα είναι ένα έργο που στάθηκε ορόσημο στην πορεία του παγκόσμιου αποκρυφισμού, αποτελώντας τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο εκσυγχρονισμός των Δυτικών Εσωτερικών συστημάτων. Πρόκειται για μια επιτομή, μια αποκρυφιστική εγκυκλοπαίδεια, η οποία αναλύει λεπτομερειακά και τις πιο λεπτές πτυχές του ιερόγλυφου του Δέντρου της Ζωής.

Το έργο της Ντίον Φόρτσιουν γράφτηκε στη δεκαετία του τριάντα, μια εποχή όπου όλες οι αντιλήψεις γύρω από τον άνθρωπο αλλάζουν. Ήταν φυσικό λοιπόν και η συγγραφέας αυτού του βιβλίου να μη μείνει ανεπηρέαστη από τον άνεμο αλλαγής που έπνεε. Ουσιαστικά άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα θαυμαστό σύστημα, που από μόνο του έχει την ικανότητα να αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τη φαινομενική ασυναρτησία της υλικής εκδήλωσης. Εστιάστηκε στη συνείδηση που βρίσκεται πίσω από κάθε στοιχειώδη μορφή ύπαρξης. Η Καββάλα σαν φιλοσοφικό σύστημα διακρίνεται για τη ρευστότητά της και παρέχει αυτή ακριβώς τη δυνατότητα: να εξηγεί οτιδήποτε ακόμα και στην πιο περίπλοκη μορφή του.

Η δουλειά της δεν ήταν εύκολη. Στάθηκε ιδιαίτερα επίπονη και απαίτησε υπομονή. Χρειάστηκε να συλλέξει πληροφορίες, στοιχεία, ερμηνείες· να ξεσκονίσει αυτά τα στοιχεία από τον κονιορτό της παραδοξολογίας, της παρωχημένης σκέψης και της προκατάληψης. Επίσης χρειάστηκε να τα ντύσει με τη φορεσιά της σύγχρονης σκέψης. Έτσι, προχώρησε σε μια εντελώς σύγχρονη παρουσίαση του καββαλιστικού συστήματος.

Σε όλη τη μελέτη η Ντίον Φόρτσιουν αναλύει παράλληλα και τις προσωπικές της θέσεις πάνω στις κοινωνικές προεκτάσεις των θεμάτων που εξετάζει. Οι δικές της ερμηνείες κινούνται με βάση τις βιωματικές της αντιλήψεις και τα ερεθίσματα της εποχής της. Βέβαια, σήμερα και μετά την οδύνη δύο Παγκόσμιων Πολέμων, αυτές οι ιδέες είναι ξεπερασμένες, γιατί έχει καλλιεργηθεί ένας διαφορετικός και πιο θετικός τρόπος σκέψης που μπορεί να ανταποκριθεί στις εξελικτικές ανάγκες της εποχής μας. Όσον αφορά, όμως, τις φιλοσοφικές ερμηνείες που σχετίζονται με το σύστημα αυτό καθαυτό, η συγγραφέας δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τις βασικές αλήθειες της καββαλιστικής φιλοσοφίας.

Η Καββάλα είναι ο θεμέλιος λίθος της Δυτικής Μυστηριακής Παράδοσης, όπως ακριβώς οι Σούτρες της Γιόγκα ή οι Βέδες και η Μπαγκαβάτ Γκιτά είναι τα θεμέλια της Ανατολικής Παράδοσης. Η Ε. Π. Μπλαβάτσκι, στην «Αποκαλυμμένη Ίσιδα», αναφέρει πως υπήρχε πριν από 70.000 χρόνια. Στην ιστορική εποχή βρίσκεται στην καρδιά κάθε Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης. Εμπνέει τα Χαλδαϊκά Μυστήρια, το Ζωροαστρισμό, αφήνει τη σφραγίδα της στους Αιγυπτιακούς Ναούς και ετοιμάζει το δρόμο του Χριστιανισμού στη χώρα του Μωυσή και του Σολομώντα. Από εκεί παίρνει και την παραδοσιακή της μορφή, χωρίς να ανήκει αναγκαστικά στην εβραϊκή φυλή. Όπως κάθε αποκρυφιστικό σύστημα, έτσι και η Καββάλα στο διάβα της από διάφορα έθνη αφομοίωσε πολυποίκιλα εθνικά στοιχεία και παραδόσεις χωρίς όμως να αλλάξει τις βασικές της αλήθειες.

Κατά το 10ο αιώνα, οι Άραβες και οι Εβραίοι τη φέρνουν στην Ισπανία, ενώ ταυτόχρονα εισάγεται και στη Γαλλία από τους Ναΐτες Ιππότες. Δημιουργούνται σχολές με επιδράσεις από χριστιανικές, νεοπλατωνικές και γνωστικές ιδέες. Η Καββάλα παίρνει όλο και πιο ευρωπαϊκή όψη, μέχρις ότου αγκαλιάζει τους χριστιανικούς μύθους του Αρθούρου και του Άγιου Δισκοπότηρου.

Χάρη στις καταγραφές και τις μεταφράσεις των Πίκους ντε Μιραντόλα, Νορ φον Ρόζενροθ και Κορνήλιου Αγρίππα, που τη μελέτησαν το 12ο περίπου αιώνα, αλλά και χάρη στις εργασίες των αλχημιστών, η Καββάλα γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή. Το 19ο αιώνα παρέχει πλέον το υλικό για τη διδασκαλία πολλών εσωτερικών Σχολών και Ταγμάτων που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη ραγδαία ανάπτυξη του αποκρυφισμού, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στα τέλη του περασμένου αιώνα. Αυτό είχε σαν συνέπεια την κατακρήμνιση των παλαιών θεσμών και την ανάπτυξη νέων ιδεών στη φιλοσοφία, στις επιστήμες, τις τέχνες και την κοινωνική δραστηριότητα.

Η σημερινή Καββάλα διαφέρει από το πολύπλοκο και κάπως μαθηματικό σύστημα των περασμένων αιώνων. Πάντα όμως παραμένει ένα ανεκτίμητο εκπαιδευτικό υλικό και προσφέρει το σχέδιο για την εσωτερική οργάνωση του ατόμου μέσα από την πρακτική εξάσκηση. Μιλάμε για πρακτική εξάσκηση γιατί η Καββάλα δεν είναι απλά και μόνο ένα ακαδημαϊκό σύστημα μελέτης· είναι και λειτουργικό, που γίνεται κατανοητό μόνο με προσωπική εξάσκηση των εφαρμογών της. Η εξάπλωσή της σε παγκόσμια κλίμακα δείχνει ολοφάνερα την αξία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Ένα από τα πράγματα που λείπουν από την εποχή μας είναι η ύπαρξη εσωτερικά οργανωμένων ανθρώπων. Η εσωτερική οργάνωση αποτρέπει τον αποπροσανατολισμό, τη σύγχυση, τη χαλαρότητα, την αποχαύνωση και την τελική αποσύνθεση. Αντίθετα αφυπνίζει τις εσωτερικές δυνάμεις με την κατάλληλη τάξη και δίνει στο άτομο την ευκαιρία να γίνει εξυπηρετητής του Ανθρώπου σε όλες τις εξελικτικές και προοδευτικές δραστηριότητες.

Η Καββάλα προσφέρει αυτή την οργάνωση και εκεί ακριβώς βρίσκεται η ιδιαιτερότητά της. Οργανώνει το άτομο στην ίδια τη ζωή, χωρίς να το απομονώνει από τη συμμετοχή του στην κοινωνική δράση. Συνεπώς είναι πολύτιμα τα ερεθίσματα και οι σκέψεις που μπορεί να προσφέρει η μελέτη του βιβλίου στο συνειδητό αναγνώστη.

Η Μυστική Καββάλα δεν απευθύνεται μόνο σε εσωτεριστές. Απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και του προσφέρει ένα κλειδί. Στο χέρι του είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το κλειδί και να ξεκλειδώσει την Πύλη. Τι θα δει πίσω από την Πύλη; Τι άλλο, από τον εαυτό του όπως είναι στην πραγματικότητα. Μια εικόνα του τι θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή. Ένα ελεύθερο, αυτοσυνείδητο, αρμονικό και γεμάτο σοφία πλάσμα πάνω στο πρόσωπο της γης.

Αθήνα, 1986 ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΡΟΣ Ι

Πρόλογος - Η Γιόγκα της Δύσης - Η επιλογή μιας Ατραπού - Η μέθοδος της Καββάλα - Η άγραφη Καββάλα - Αρνητική ύπαρξη - Οτζ Χιίμ, το Δέντρο της Ζωής - Τα τρία Ουράνια Σεφιρώθ - Οι βασικές Αρχές του Δέντρου - Τα δέκα Σεφιρώθ στους τέσσερις Κόσμους - Οι Ατραποί πάνω στο Δέντρο - Τα Υποκειμενικά Σεφιρώθ - Οι θεοί πάνω στο Δέντρο - Το πραχτικό έργο πάνω στο Δέντρο

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Γενικές απόψεις - Κέτερ, η πρώτη Σεφίρα - Χόχμα, η δεύτερη Σεφίρα - Μπίνα, η Τρίτη Σεφίρα – Χέσεντ, η τέταρτη Σεφίρα – Γκεβούρα, η πέμπτη Σεφίρα – Τίφαρετ, η έκτη Σεφίρα

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Τα τέσσερα Κατώτερα Σεφιρώθ – Νετζά – Χοντ – Γεσούντ – Μαλκούτ – Τα Κλιφώθ – Συμπεράσματα

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι Τρεις Στήλες και η Κάθοδος της Δύναμης – Τα Τρία Τρίγωνα – Το Δέντρο της Ζωής και οι Τριάντα δύο Ατραποί

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 4
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης