Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΙΡΑΜ ΑΒΙΦΦ;
J.S.M. WARD
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 250
/
Βάρος: 300 gr
Τιμή: 25.00€
Διαθέσιμο

Eκδόσεις "Ακακία"
Τίτλος πρωτοτύπου: Who Was Hiram Abiff? - J.S.M. Ward
Μετάφραση: Αριστοτέλης Λιβανίδης
Επιμέλεια-Διόρθωση: Σωτήρης Αγάπιος

Εισαγωγικό σημείωμα

Ο J.S.M.Ward έγραψε το «Ποιός ήταν ο Χιράμ Αβίφφ;» το 1925 και από τότε το βιβλίο εκδόθηκε πολλές φορές στην Αγγλία. Οι σύγχρονοι συγγραφείς τείνουν να θεωρούν τον Ward υπερβολικά ευφάνταστο και βεβαίως εκείνος επέλεγε να αφήνει τη σκέψη του ελεύθερη όταν έγραφε για τον Τεκτονικό συμβολισμό και τις αιτίες των τελετουργικών πρακτικών.

Όμως είχε μελετήσει βαθειά τις τελετές και τις τελετουργίες των πρωτόγονων φυλών και τα αρχαία ειδωλολατρικά τελετουργικά και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τεράστια γνώση αυτών των θεμάτων. Σ’αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει πώς τα αρχαία έθιμα ενσωματώθηκαν στις νεώτερες θρησκείες και, καθώς ο Χιραμικός μύθος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες Τεκτονικές τελετουργίες, είναι φυσικό να υπάρχει συνεχής αναζήτηση πληροφοριών για την φύση του Χιράμ και του Θνήσκοντος Θεού. Λίγα έχουν γραφεί από την εποχή του Ward για το θέμα, γι’ αυτό και το βιβλίο του παραμένει πάντοτε ενδιαφέρον.

 Ο J.S.M.Ward υπήρξε γόνιμος συγγραφέας σε θέματα μυστικισμού και τελετουργικών πρακτικών. Ήταν μέλος του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου, μέλος και Διδάκτωρ της Βασιλικής Ασιατικής Εταιρίας και μέλος πολλών Τεκτονικών Στοών. Πέθανε το 1954.

Οπισθόφυλλο

Οι αντιλήψεις και τα έθιμα των πρωτόγονων φυλών αφήνουν συχνά τα ίχνη τους στη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου και στον τεκτονισμό της εποχής μας.

Ο συγγραφέας, ειδικός στις τελετουργίες των πρωτόγονων φυλών και τις πρώιμες ειδωλολατρικές τελετές, διατυπώνει θεωρίες που δείχνουν ότι πανάρχαια έθιμα και τελετουργικά επιβιώνουν στις μεταγενέστερες θρησκείες.

Ο τόσο σημαντικός για τον σύγχρονο Τεκτονισμό Χιραμικός μύθος, προκαλεί την επιθυμία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Χιράμ Αβίφφ και του θνήσκοντος Θεού.

Από την παρουσίαση του πρωτότυπου βιβλίου στην Lewis Masonic Library

Μία ερώτηση που κάθε Ελευθεροτέκτονας έχει θέσει στον εαυτό του είναι η εξής: Ποιός ήταν ο Χιράμ Αβίφφ; Στις Τεκτονικές Διδασκαλίες αναφέρεται ως ο Αρχιτέκτων του Ναού του Βασιλέως Σολομώντα. Πρόκειται για μία ιστορία αφοσίωσης και πίστης σε ιδανικά, αξιοπρέπειας και αυτοθυσίας. Ο Χιράμ Αβίφφ (ή Αδωνιράμ όπως είναι γνωστός σε άλλα κείμενα) αποτελεί το πνευματικό πρότυπο για κάθε Ελευθεροτέκτονα και οι διδαχές του αναφέρονται σε διάφορους Τεκτονικούς βαθμούς ανά τους αιώνες. Ένα σύμβολο αρετής και δικαιοσύνης, ακεραιότητας και τιμής, που αποτελεί την ηρωική μορφή του Τεκτονισμού. Αυτός είναι ο Χιράμ Αβίφφ!

Στον Συμβολικό Τεκτονισμό η αύξηση στον 3ο Βαθμό, αποτελεί μία εμπειρία τόσο συγκλονιστική όσο και αποκαλυπτική.Η κεντρική μορφή του βαθμού, δηλαδή ο Χιράμ, είναι τόσο σημαντική, ώστε προκειμένου να αντιληφθούμε αληθινά το εύρος του Ελευθεροτεκτονισμού, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον Χιραμικό Μύθο .

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στη διερεύνηση αυτής της σπουδαίας αλλά και μυστηριώδους μορφής του Ελευθεροτεκτονισμού από ιστορική, συμβολική και κοινωνιολογική άποψη. Δεν αποκαλύπτει μόνον τις συγκεκριμένες βιβλικές αναφορές στον Χιράμ Αβίφφ, αλλά ανατρέχοντας και σε άλλες ιερές γραφές, προσφέρει μια πληρέστερη εικόνα στον αναγνώστη για όσα έχουν αποτυπωθεί στις αρχέτυπες πηγές.

Ως άριστος γνώστης αυτών, ο συγγραφέας, αξιοποιεί την κατανόησή του στις διδασκαλίες περί του Χιράμ στις Τεκτονικές τελετουργίες, ερμηνεύοντας αδογμάτιστα τον συμβολισμό του.

Με πλουραλιστικό τρόπο και πολυσυλλεκτική έρευνα συγκρίνει τις Τεκτονικές διδασκαλίες με άλλες τελετουργικές παραδόσεις, όπου ο φονευθείς κεντρικός ήρωας ανασταίνεται. Σε πολλές από αυτές είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα με την εξέλιξη του μύθου του Χιράμ που περιλαμβάνεται σε κάθε Τεκτονική Στοά.

Με βάση την εκτεταμένη ιστορική και ανθρωπολογική του γνώση, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις αμέτρητες παραδόσεις όλου του κόσμου. Επισημαίνει στον αναγνώστη την πιθανή σύνδεση μεταξύ των μυστικών τελετών των Ναϊτών Ιπποτών, της Αρχαίας Αιγυπτιακής παράδοσης του Οσίριδος, του Αδώνιδος στην Ελλάδα αλλά και άλλων μύθων της εποχής του Σολομώντα.

*** Οι εκδόσεις Ακακία εξέδωσαν αυτό το βιβλίο το 1996. Σήμερα είναι ένας ανενεργός εκδοτικός οίκος ***
Αξιολόγηση προϊόντος
Το προϊόν δεν εχει αξιολογηθεί
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης