Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Ο ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕΛΙΣΣΗΝΟΥ
ΛΕΦΑΚΗΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ
ISBN: 978-960-92019-6-4
Μέγεθος: 17x24 cm
Σελίδες: 330
/
Βάρος: 800 gr
Τιμή: 50.00€
Διαθέσιμο
Έκδοση Εταιρεία Ερευνών Σκωτικού Τύπου
Αθήνα 2021

Μετάφραση Τυπικών: Δημήτριος Πολυχρόνης

Εικόνα εξωφύλλου: Οικόσημο Πέτρου Μελισσηνού (Ρωσία 18ος αιώνας)

Ιπποτικός Τεκτονισμός, Αλχημεία και Ιλλουμινιστικές επιρροές στη Ρωσία τον 18ο αιώνα.

Πολύ λίγα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα για τον Πέτρο Μελισσηνό και την τεκτονική του δραστηριότητα. Ελάχιστες ήταν οι βιβλιογραφικές αναφορές, με τις πιο αναλυτικές και αξιόπιστες να ανατρέχουν στον 19ο αιώνα στη Γερμανία. Ακόμα, όμως, οι γνώσεις μας για την προσωπικότητα του Μελισσηνού και την τεκτονική του δραστηριότητα παραμένουν αποσπασματικές και πηγάζουν κυρίως από δευτερογενείς πηγές. Αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος ήταν η ανεύρεση ενός χειρογράφου στα αρχεία του Πολιτιστικού Τεκτονικού Κέντρου «Πρίγκηπας Φρειδερίκος» στη Χάγη. Το πλήρες κείμενο του χειρογράφου, το οποίο περιέχει αυτούσια τα τυπικά του Τύπου του Μελισσηνού, μεταφράστηκε στα ελληνικά, ενώ παράλληλα εξετάστηκε πρωτότυπο υλικό, κυρίως αλληλογραφία και έγγραφα τα οποία φυλάσσονται στα ρωσικά κρατικά αρχεία, αλλά και στα αρχεία ευρωπαϊκών Μεγάλων Στοών, προκειμένου να καταδειχθεί η σημαντική συμβολή του Μελισσηνού στη δημιουργία ενός εσωτερικού ιλλουμινιστικού κύκλου στην Αγία Πετρούπολη στα μέσα της δεκαετίας του 1760.
Η μελέτη παρέχει μία αναλυτική θεώρηση της κοινωνικής και τεκτονικής εξέλιξης της προσωπικότητας του Μελισσηνού σε μια περίοδο, κατά την οποία ο Ρωσικός Τεκτονισμός έφτασε στο ανώτατο σημείο του και πριν οι Στοές αναστείλουν τη λειτουργία τους τη δεκαετία του 1790. Ασχολείται, επίσης, με τον πρώιμο Τεκτονισμό στη Ρωσία, ο οποίος αναπτύχθηκε ως ένα αυτοτελές και αυτόφωτο πνευματικό κίνημα, αλλά και ως αντίδραση της κοινωνίας, λόγω της έλλειψης πνευματικής προσφοράς τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας όσο και του ορθολογισμού των φιλοσόφων του Διαφωτισμού.
Από στενά τεκτονική άποψη το σύστημα του Μελισσηνού ομοιάζει, εν πολλοίς, με τον Τύπο της Αυστηράς Τηρήσεως, τον Σουηδικό Τύπο και τα τυπικά του Τάγματος του Χρυσού και του Ρόδινου Σταυρού. Για να αξιολογηθεί, όμως, από καθαρά τεκτονική οπτική πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όλο το φάσμα ανώτερων βαθμών που εμφανίζονται στην Ευρώπη από το 1735 και για τα επόμενα πενήντα χρόνια και οι οποίοι είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία. Προφανώς, βυθισμένος σε έναν ωκεανό γνώσης ο Μελισσηνός επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σύνολο ανώτερων βαθμών βασισμένων στην περιρρέουσα παράδοση των Σκωτικών βαθμών και την ιστορική παράδοση του Τάγματος του Ναού. Σε αυτό συνέβαλε η προηγούμενη τεκτονική του παιδεία και ιδίως η μύησή του στους επιγενόμενους βαθμούς της εποχής.
Ο Τύπος δυστυχώς, αγνοήθηκε από τους ειδικούς της τεκτονικής ιστορίας. Όμως, είναι γεγονός ότι σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων ο Μελισσηνός δημιούργησε έναν τεκτονικό σύστημα που αντανακλούσε ποικιλοτρόπως την πολιτιστική ιδιομορφία της ρωσικής παράδοσης. Χρησιμοποίησε τα ιπποτικά πρότυπα και την αρχέτυπη παράδοση των ανώτερων τεκτονικών βαθμών, υιοθετώντας στοιχεία Αλχημείας και Ερμητισμού, σε αναλογία με τα αντίστοιχα ρεύματα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Εν ενί λόγω, ο Τύπος του Πέτρου Μελισσηνού εκπροσωπεί μια πρώιμη έκφραση του Ιλλουμινισμού στη Ρωσία και συνδυάζει ποικίλες εσωτερικές παραδόσεις, προσφέροντας μία εξέχουσα αλλά και ιδιότυπη θέαση του Τεκτονισμού του 18ου αιώνα.

Οπισθόφυλλο :

Οι σελίδες του βιβλίου αυτού είναι ο καρπός μιας σημαντικής εργασίας επί της πρώιμης ιστορίας και συμβολικής του Τεκτονισμού. Η μελέτη αποτελεί σημαντική προσφορά προς την Ελλάδα που εορτάζει 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς ανασύρει στο φως άγνωστα στοιχεία για μια εμβληματική προεπαναστατική προσωπικότητα, όπως αυτή του ελληνικής καταγωγής Πέτρου Μελισσηνού. Οφείλουμε να εξάρουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα ως την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη και καταγραφή της βιογραφίας του Μελισσηνού και του Τύπου του, γεγονός το οποίο συνεπάγεται το άνοιγμα νέων οδών έρευνας. Κατ’ουσίαν, η μελέτη ομοιάζει με σπορά γνώσης η οποία θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.
Ο Τύπος του Μελισσηνού εξελίσσεται από τους συμβολικούς βαθμούς, δια του βαθμού του Εκλεκτού (Σκοτεινή Κρύπτη), στον βαθμό του Σκώτου Διδασκάλου και Ιππότη και κορυφώνεται με τον βαθμό του Ναϊτη Ιερέα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μυητική ανάπτυξη διατηρείται με ανάλογη ακολουθία σήμερα σε τεκτονικούς τύπους όπως ο Σουηδικός. Δεδομένου δε ότι ένα από τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Τύπου σώζεται στα αρχεία του Τάγματος Σουηδών Ελευθεροτεκτόνων στη Στοκχόλμη, μια εις βάθος σύγκριση των Σουηδικών τυπικών με αυτά του Μελισσηνού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, αφού αμφότερα τα συστήματα φαίνεται ότι προέρχονται από τον ίδιο πυρήνα. Ενδεχομένως, υπήρξε ένας κοινός πρόγονος των δύο συστημάτων ο οποίος, σε συνδυασμό με τη συγκριτική μελέτη των τυπικών του Τάγματος του Χρυσού και του Ρόδινου Σταυρού, θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθεί. Γενικώς, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ανατρέξει στο περιεχόμενο των τυπικών και να διαπιστώσει με ποιόν τρόπο αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον Μελισσηνό, για τη δημιουργία του δικού του εσωτερικού κύκλου μυημένων.
Το βιβλίο είναι σημαντικό τόσο από ιστορική και πολιτιστική άποψη όσο και από αμιγώς τεκτονική. Προσφέρει ένα εύληπτο μείγμα ιστορικών πληροφοριών και ένα εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια της τεκτονικής έρευνας και ανάλυσης του συγκεκριμένου Τύπου. Αποτελεί δε πλούσια πηγή γνώσης των γαλλικών, γερμανικών και ρωσικών τεκτονικών επιρροών της εποχής, των οποίων ή καταγραφή είναι πολύτιμη από κάθε άποψη.

Josef Wages BF, FGCR






Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 4
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης