Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
JOSEPH CAMPBELL
ISBN: 960-268-121-7
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 400
/
Βάρος: 611 gr
Τιμή: 21.00€
Διαθέσιμο

Η Δύναμη του Μύθου από τον Τζότζεφ Κάμπελλ με τον Μπιλ Μόγιερς
Τίτλος Πρωτοτύπου: THE POWER OF MYTH
Μετάφραση: Ελένη Παπαδοπούλου

Με τη μορφή διαλόγου ξετυλίγεται ένας πλούτος και μια βαθύτητα σκέψης που καθηλώνουν κάθε απαιτητικό και ανήσυχο νου.

Προσεγγίζονται θέματα ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη ύπαρξη, διανοίγονται νέα μονοπάτια συνειδητοποίησης και πνευματικής έκφρασης.

Αναλύονται η σχέση του ανθρώπου και της κοινωνίας με τους μύθους, η επίδραση της μυθολογίας στο ανθρώπινο γίγνεσθαι, η κρίση της θρησκείας στο σύγχρονο κόσμο, η βαθύτερη σημασία του έρωτα και του γάμου, και ένα πλήθος άλλων θεμάτων που εκτείνονται από το επίπεδο της Θεότητας μέχρι την καθημερινή ατομική μας λειτουργία ως συνειδητών υπάρξεων.

Πρόκειται για την καταγραφή μιας τηλεοπτικής συζήτησης ανάμεσα στο διάσημο μελετητή της μυθολογίας Joseph Campbell και τον καταξιωμένο δημοσιογράφο του CBS και PBS Bill Moyers.

Τα ερωτήματα είναι ποικίλα και εύστοχα: Τί είναι μύθος; Γιατί ασκεί γοητεία στον άνθρωπο; Γιατί κάθε κοινωνία έχει τη δική της μυθοπλασία; Γιατί ορισμένα μυθολογικά μοτίβα, όπως, για παράδειγμα, ο ήρωας ή η παρθενογένεση, επαναλαμβάνονται ανεξαρτήτως εποχής και γεωγραφικών συντεταγμένων; Ποιός ο ρόλος του μύθου στη σύγχρονη κοινωνία;

Μέσα από τη σύγκριση ανατολικής και δυτικής μυθολογίας, με παραδείγματα αντλημένα από κάθε πολιτιστική βαθμίδα, από τη βιβλική έως την ινδιάνικη παράδοση, από την ινδική έως την ελληνική μυθολογία, ο φημισμένος μελετητής οδηγείται σε συναρπαστικά συμπεράσματα.

Οι μύθοι δεν αποσκοπούν στην τέρψη. Η λειτουργία τους υπήρξε και παραμένει ζωτική. Πίσω από τα σύμβολα, ο μύθος απαντά στα ερωτήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο, καθόσον οι ανάγκες του, οι βαθύτερες, οι εσώτερες ανάγκες του, παραμένουν αναλλοίωτες: η αναζήτηση της δικής του εσωτερικής ολοκλήρωσης, η συμφιλίωσή του με ό,τι ονομάζεται ύπαρξη, η εναρμόνισή του με τον κόσμο, με το σύμπαν.

Κάθε πολιτισμός πλάθει τους δικούς του θεούς, ή θεό, τους δικούς του ήρωες, τη δική του δημιουργία. Αν αφαιρεθούν, όμως τα εξωτερικά ενδύματα, που ποικίλλουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Η αναζήτηση του θεού δεν είναι παρά η αναζήτηση της εσωτερικής μας ολοκλήρωσης. Ο ήρωας είναι ένα αρχέτυπο. Φωτίζει το δρόμο στο λαβύρινθο της εσωτερικής μας ύπαρξης.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον απέραντο ωκεανό του παγκόσμιου μυθολογικού υλικού, ένα ταξίδι στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Περιεχόμενα:

Σημείωμα του Επιμελητή · Εισαγωγή · Ο Μύθος και ο Σύγχρονος Κόσμος · Το Εσωτερικό Ταξίδι · Οι Πρώτοι Παραμυθάδες · Θυσία και Ευδαιμονία · Η Περιπέτεια τού Ηρωα · Το Δώρο της Θεάς · Ιστορίες Αγάπης και Γάμου · Μάσκες Αιωνιότητας

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 5
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης