Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ
ΜΑΙΣΤΕΡ ΕΚΧΑΡΤ
ISBN: 960-7327-72-1
Εκδόσεις: ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Μέγεθος: 11x18 cm
Σελίδες: 112
/
Βάρος: 120 gr
Τιμή: 9.00€
Μη Διαθέσιμο

Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η Πνευματική διάσταση των Γραφών από τον Μάιστερ 'Εκχαρτ (Meister Eckhart)

Μετάφραση: Δημήτρης Κουτσούκης

Ο Μάιστερ Εκχαρτ, Δομινικανός θεολόγος του 13ου αιώνα, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος των Γερμανών μυστικιστών. Γεννήθηκε το 1260 στο Χοκ Χάιμ και πέθανε το 1328.

Στο τάγμα των Δομινικανών εισήλθε κατά το 1275, όπου σύντομα κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση των ανωτέρων του.

Εικάζεται ότι στάλθηκε συνέχεια στην Κολωνία όπου μαθήτευσε στο περίφημο Studium Generale των Δομινικανών και ύστερα ορίστηκε διαδοχικά ηγούμενος στο Ερφουρτ και εφημέριος στη Θουρινγκία. Κατά το 1300 πήγε στο Παρίσι όπου απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Θεολογίας, ενώ το 1322 στην έδρα του Studium Generale, στην θέση την οποία κάποτε κοσμούσε ο Αλβέρτος ο Μέγας. Το 1326 ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας μη κατανοώντας το εσωτερικό μήνυμα της πνευματικής διδασκαλίας του Εκχαρτ, τον παρέπεμψε στην Ιερά Εξέταση με την κατηγορία της διάδοσης των επικίνδυνων ιδεών.

Ο Εκχαρτ, ο οποίος προσέφυγε στον Πάπα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αιρετικός, πέθανε τελικά στις 30 Απριλίου 1328. Ενα σχεδόν χρόνο αργότερα στις 27 Μαρτίου 1329 ο Πάπας χαρακτήρισε ορισμένα τμήματα του έργου του ως αιρετικά. Γεγονός πάντως είναι ότι στα κηρύγματά του Εκχαρτ συνέρρεαν πλήθη πιστών και η επίδραση που άσκησαν αυτά στη Θεολογία της εποχής του υπήρξε σημαντικότατη.

Σήμερα οι πνευματικοί αναζητητές ανακαλύπτουν και πάλι την Εσωτερική διάσταση της διδασκαλίας του, η οποία φυσικά κάθε άλλο παρά αιρετική είναι.

Περιεχόμενα:

Κήρυγμα: “Οταν τα πάντα βρίσκονταν στο μέσον της σιωπής, κατήλθε σε μένα από ψηλά, από το βασιλικό θρόνο, ένας λόγος μυστικός”.

Κήρυγμα: “Πού είναι Εκείνος που γεννήθηκε βασιλεύς των Ιουδαίων;” (ΜΑΤΘΑΙΟΣ, 2:2).

Κήρυγμα: “Πρέπει να είμαι εις το σπίτι του Πατέρα μου” (ΛΟΥΚΑΣ, 2:49).

Κήρυγμα: “Οταν ήτο δώδεκα ετών ανέβηκαν εις τα Ιεροσόλυμα κ.λ.π.” (ΛΟΥΚΑΣ. 2:42).

Κήρυγμα: “Ο Θεός είναι αγάπη και όποιος μένει στην αγάπη, μένει εν τω Θεώ και ο Θεός μένει εν αυτώ” (Α' ΙΩΑΝ., 4:16).

Κήρυγμα: “Και όταν ο Ιησούς εμπήκε εις τον Ναόν του Θεού, έδιωξε έξω όλους εκείνους που επωλούσαν και αγόραζαν” (ΜΑΤΘΑΙΟΣ, 21:12).

Κήρυγμα: “Ιδετε πόσο μεγάλην αγάπην μας έδωκεν ο Πατέρας, ώστε να ονομασθούμε παιδιά του Θεού.” (Α' ΙΩΑΝ., 3:1).

Κήρυγμα: “...αυτός εμπήκε εις ένα χωριό. Μια γυναίκα, που ωνομάζετο Μάρθα, τον υποδέχθηκε εις το σπίτι της” (ΛΟΥΚΑΣ, 10:38).

Κήρυγμα: “Κατά μια πορεία τους, αυτός (ο Ιησούς) εμπήκε εις ένα χωριό. Μια γυναίκα που ωνομάζετο Μάρθα, τον υποδέχθηκε εις το σπίτι της” (ΛΟΥΚΑΣ, 10:38).

Κήρυγμα: “Και ικέτευσεν ο Μωυσής Κύριον τον Θεόν αυτού” (ΕΞΟΔΟΣ, ΛΒ':11).

Κήρυγμα: “Πίστεψέ με γυναίκα... έρχεται η ώρα, και μάλιστα ήλθε ήδη, που οι αληθινοί προσκυνηταί θα λατρεύσουν τον Πατέρα πνευματικά και αληθινά, διότι τέτοιοι θέλει ο Πατέρας να είναι εκείνοι που λατρεύουν” (ΙΩΑΝ., 4:23).

Κήρυγμα: “Αυτή είναι η δική μου εντολή, μα αγαπάτε ο ένας τον άλλον, καθώς εγώ σας αγάπησα” (ΙΩΑΝ., 15:12).

Κήρυγμα: “Με τούτο φανερώθηκε η αγάπη του Θεού σε εμάς: ότι τον Υιό του τον Μονογενή έστειλε ο Θεός εις τον κόσμο, δια να ζήσουμε δι' αυτού” (Α' ΙΩΑΝ., 4:9).

Αξιολόγηση προϊόντος
Το προϊόν δεν εχει αξιολογηθεί
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης