Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Ο ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
A.H.WARD
ISBN: 978-960-268-198-5
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 104
/
Βάρος: 176 gr
Τιμή: 10.00€
Άμεσα Διαθέσιμο

Μετάφραση: Λίλυ Γορτσοπούλου

Τα μυστηριακά σύμβολα της ελευθεροτεκτονικής στοάς έχουν απασχολήσει κατά καιρούς αρκετούς μελετητές και έχουν γίνει σημαντικές απόπειρες αποκωδικοποίησης και αποσυμβολισμού τους.

Τα εργαλεία των τριών βαθμών και οι αντίστοιχοι πίνακες χάραξης αποτελούν το κέντρο βάρους του παρόντος εγχειρίδιου, στα οποία δίνεται μυστικιστική διάσταση, επιτρέποντας στο συγγραφέα να εισχωρήσει στις ουσιώδεις αξίες και ιδανικά που οφείλει να δομήσει εκείνος που ακολουθεί την ελευθεροτεκτονική παράδοση.

Με θεμέλιο την άσκηση του διαλογισμού, επιχειρείται να παρουσιαστεί ένας δρόμος πνευματικής ανάπτυξης που βασίζεται στην οικοδόμηση ενός εσωτερικού ιερού μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

 

Το παρόν γράφτηκε για να δοθεί στη Στοά. Σε αυτό οφείλεται το λακωνικό ύφος, η δογματική μορφή και η απουσία προσφυγής σε αυθεντίες. Απευθύνεται σε όσους αναζητητές και σπουδαστές της εσώτερης ζωής και σοφίας είναι εξοικειωμένοι με το τεκτονικό τυπικό. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τα ορθόδοξα Μέλη της Τέχνης δε θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να σκανδαλιστεί υπερβολικά από αυτή την έκδοση, καθώς τα ιδιάζοντα μυστικά δε μελετούνται εδώ, αν και παρέχονται αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά. Τούτα αναμφίβολα θα είναι εμφανή σε όλους τους Τέκτονες που θα διαβάσουν προσεκτικά όσα ακολουθούν. Απομένει μόνο να εκφράσουμε την ελπίδα ότι αυτές οι σκέψεις και προτάσεις μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσα Μέλη της Τέχνης τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να αποκτήσουν διάκριση ανάμεσα στο Συμβολικό και το Πραγματικό, έτσι ώστε να μάθουν από το ένα τον τρόπο για να πετύχουν το άλλο.

Α. WARD

Σάς παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

...Τώρα θα αναφερθούμε εν συντομία στη σημασία των συμβολικών εργαλείων των τριών βαθμών, αφήνοντας την πλήρη ερμηνεία σε άλλα εγχειρίδια. Τα εργαλεία του Τ.Μ. είναι η διάνοια, η θέληση και η ζωτική αίσθηση: αυτές είναι οι τρεις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης μας ως συνηθισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Στον πρώτο βαθμό πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται, αυτοεκπαιδευόμενοι στη συγκέντρωση στην αληθινή σκέψη, στο καλό έργο και στις όμορφες συνήθειες, έτσι ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής. Τα εργαλεία του Τ.Ε. (Τέκτονος Εταίρου) είναι ουσιαστικά οι ίδιες δυνάμεις, αλλά στην έντονη και πνευματική μορφή που κατέχεται από τον ανώτερο Εαυτό. Είναι δυνατόν να προσεγγιστούν και να μοιραστούν με την άσκηση του διαλογισμού, μέσα από τον οποίο φωτίζεται η διάνοια με πνευματική ενόραση και αλήθεια. Επίσης, η θέλησή του ενισχύεται από έμπνευση ως προς το καλό και το συναίσθημά του εξαγνίζεται από τη διαίσθηση της ομορφιάς. Έτσι, ο αληθινός Τ.Ε., κρατώντας τα εργαλεία της ενόρασης, της έμπνευσης και της διαίσθησης, διαφωτίζεται από τις δυνάμεις του πνεύματος εντός του. Μπορεί να δομήσει τον ναό του χαρακτήρα του ευθύ, τετράγωνο και ίσιο σύμφωνα με τα δικά του ιδανικά και δεν εξαρτάται πλέον από τις κατευθύνσεις των άλλων ή τους κανόνες που αναγράφονται σε βιβλία. Από μόνος του μπορεί να γίνει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη ατομικότητα, αποδεκτή από τον εντός Δ.Τ. με τη χρήση των εργαλείων του στο διαλογισμό, ο νους του διαποτίζεται με ένα ολοένα αυξανόμενο μέτρο κατανόησης και όλα τα μυστήρια της φύσης και επιστήμης ξεκαθαρίζουν. Ο διαλογισμός δεν είναι δυνατός, έως ότου επιτευχθεί κάποια δύναμη συγκέντρωσης και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η εξάσκησή της στον πρώτο βαθμό.

Τα εργαλεία του Δ.Τ. συμβολίζουν τις δυνάμεις του πνεύματος σε μια ακόμα υψηλότερη ανάπτυξη από εκείνη του Τ.Ε. και πιθανώς αντιπροσωπεύουν για εμάς μακρινά ιδανικά. Η διάνοια και η ενόραση γίνονται κοσμική σοφία, μέσω των συνθετικών και αναλυτικών δυνάμεων του αγνού νου. Το ένα άκρο του Δ. (Διαβήτη) είναι καρφωμένο σε μία αρχή των πραγμάτων και το άλλο διασχίζει τον κύκλο των λεπτομερειών μέσα στον οποίο εργάζεται με τη φύση και την εμπειρία. Η θέληση και η έμπνευση γίνονται κοσμική δύναμη, με την οποία ο αληθινός Δ.Τ. μεταφέρει στην πρακτική το ιδανικό καλό. Η αίσθηση και η διαίσθηση γίνονται κοσμική ύπαρξη με την κοσμική της συμπάθεια. Έτσι δημιουργείται ένα τέλειο σώμα και μέσω αυτού ακτινοβολείται ζωτικότητα και θεραπεία πάνω σε όλους τους ανθρώπους. Εδώ το σπειροειδές σχοινί συμβολίζει τον ουσιώδη στρόβιλο του Πνευματικού Εαυτού, την αθάνατη Αγάπη που εφελκύει τα πάντα στην ενότητα του Υπέρτατου Εαυτού. Αυτές τις κοσμικές δυνάμεις έδειξαν οι μεγαλύτεροι από τους μυστικιστές του παρελθόντος, οι Κύριοι της Σοφίας, οι Βούδες του Ελέους, οι Σωτήρες του Κόσμου και σε κατώτερο βαθμό άγιοι όπως ο Άγιος Φραγκίσκος, άνθρωποι της δράσης όπως ο Νέλσων, διανοητές όπως ο Σπινόζα. Για να χρησιμοποιήσουμε πιο σύγχρονα παραδείγματα, θα πρέπει να αναφερθούμε στον πατέρα Ιωάννη της Κρονστάνδης με τη θεραπευτική του δύναμη, τον στρατηγό Μπουτ με την πρακτική του ενέργεια, τον Έμερσον με την ερευνητική του σοφία. Ο ΕΝΑΣ, κατά γενική ομολογία, συμβολίζει όλους στην ολότητά τους, ο Πρώτος ανάμεσα σε πολλούς αδελφούς, σύμφωνα με τον μεγάλο Απόστολο. Όταν σε αυτόν τον βαθμό οι δυνάμεις κατέρχονται στο σώμα του αληθινού Δ.Τ., με την εξάσκηση της ενατένισης, πετυχαίνει εκείνη τη μυστικιστική ένωση και ταύτιση με το θεϊκό του Εαυτό, που είναι ο σκοπός όλου του ανθρώπινου μόχθου.

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 3
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης