Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΑ – ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
SYLVIA BRINTON PERERA
ISBN: 978-960-268-207-4
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 182
/
Βάρος: 293 gr
Τιμή: 14.00€
Άμεσα Διαθέσιμο

Κάθοδος στη Θεά: ένα ταξίδι γυναικείας αυτογνωσίας

Μετάφραση: Λίλυ Γκορτσοπούλου

Α' έκδοση: 1989

Ανατύπωση: 2013

Η σύγχρονη γυναίκα, συνήθως, είναι , δηλαδή τέλεια προσαρμοσμένη σε μια αρσενικά προσανατολισμένη κοινωνία. Είναι εγκλωβισμένη στις υποχρεώσεις που της επιβάλλει η πατριαρχική κουλτούρα και αποξενωμένη από την ουσία της θηλυκής της καταγωγής.

Ωστόσο, παρότι καταπιεσμένο ή και παρεξηγημένο, το θηλυκό αρχέτυπο διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη δύναμη, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μπορεί η θηλυκή υπόσταση της θεότητας να παραγράφηκε ή να υποτιμήθηκε, ακόμη και με παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, εν τούτοις λειτουργεί δυναμικά στο ασυνείδητο και μας καλεί να εξερευνήσουμε τα βάθη του.

Η Kάθοδος στη θεά δεν είναι παρά ένα ταξίδι αναζήτησης και συνειδητοποίησης, ένα ταξίδι που οδηγεί σε μια βαθύτερη γνώση του εαυτού και του κόσμου μας.

Ένα εντυπωσιακό έργο που φέρνει στην επιφάνεια απωθημένες όψεις του ασυνείδητου οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δαιμονικές όψεις, που απαιτούν έτσι κι αλλιώς διέξοδο στη συνείδηση, συχνά με τρόπο στρεβλό, οδηγώντας σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ταυτόχρονα είναι ένας οδηγός συμφιλίωσης, θεμέλιο νέας λογικής, ώστε όλα αυτά τα στοιχεία να μετουσιωθούν σε πηγές δύναμης και έμπνευσης που μόνον το θηλυκό στοιχείο αντιπροσωπεύει τόσο καλά.

Η αλήθεια της ύπαρξής μας κρύβεται στα βάθη ενός τρομακτικού ασυνείδητου. Βάθη που οφείλουμε να εξερευνήσουμε αν επιθυμούμε την ολοκληρωμένη έκφρασή μας μέσα στην ανθρώπινη εξέλιξη. Βάθη που έχουν άμεση σχέση με τη γυναίκα και το θηλυκό στοιχείο γενικότερα. Στην πατριαρχική μας κοινωνία ταυτίσαμε τη γυναίκα με εκείνες τις απωθημένες όψεις του ασυνείδητου που χαρακτηρίζουμε σαν δαιμονικές. Αυτές οι όψεις όμως, απαιτούν μια διέξοδο στη συνείδηση, συχνά με στρεβλό τρόπο, και οδηγούν σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό.[...]

Σημείωμα του εκδότη

Η διαρκής προσπάθεια της γυναίκας ν' ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, πέρα από τα όρια που θέτει συνειδητά ή ασυνείδητα η πατριαρχική κοινωνία μας, συνιστά ένα από τα πιο ουσιώδη ζητήματα της εποχής μας. Η θηλυκή όψη υπήρχε παντού και πάντοτε, άλλοτε κυρίαρχη και άλλοτε υποταγμένη στην αρσενική δύναμη. Στο διάβα των αιώνων έδωσε το δικό της στίγμα και τη δική της θεώρηση για την κοσμική εξέλιξη, καθώς συχνά αποτέλεσε σημείο έμπνευσης και ισορροπίας, παρότι αγνοήθηκε συστηματικά μέχρι σήμερα.

Η δύναμη του θηλυκού έχει αμφισβητηθεί και παρεξηγηθεί τόσο, που καταλήξαμε στην αποδοχή μιας πλαστής ορολογίας του τύπου ''ασθενές φύλο'',''δουλειά για άντρες'' και άλλων παρόμοιων, που αν μη τι άλλο, δείχνουν διαστρέβλωση και εκφράζουν χωριστικότητα ανάμεσα στις ανθρώπινες υπάρξεις. Στην εποχή μας, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι θύματα μιας πατριαρχικής εκπαιδευτικής νοοτροπίας, που έφτασε στο σημείο να ταυτίσει την γυναίκα με το κακό, προκειμένου να αποδώσει στη θεότητα αρσενική μορφή και εξουσία.

Το θηλυκό αρχέτυπο, όμως, αν και καταπιεσμένο ή παρεξηγημένο, διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη δύναμη και κάνει παντού αισθητή την παρουσία του, έστω και με έμμεσο τρόπο. Αν και η θηλυκή υπόσταση της θεότητας διαγράφτηκε από την συνείδηση, με παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, εν τούτης λειτουργεί δυναμικά στο ασυνείδητο πιέζοντας να βρει διέξοδο και λύσεις μέσα στη δομή της κοινωνικής εξέλιξης.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι, ιδιαίτερα ο Κ. Γκ. Γιουνγκ, η Μαρί Λουίζ φον Φρανζ, η Έσθερ Χάρντινγκ και η συγγραφέας του παρόντος βιβλίου ασχολήθηκαν διεξοδικά με τη θηλυκή έκφραση, τόσο στις συνειδητές όσο και στις ασυνείδητες περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης και έφεραν στην επιφάνεια, με τις ανάλογες επιπτώσεις, ορισμένες όψεις της που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν δαιμονικές, σκληρές και απάνθρωπες. Για όλες αυτές τις όψεις υπάρχουν εξηγήσεις που άπτονται της λογικής και χτίζουν μια νέα κατανόηση για το θηλυκό αρχέτυπο και την προσφορά του στην ύπαρξη ενός ισορροπημένου και ολοκληρωμένου κόσμου.

Οι γυναίκες και οι άντρες που θα μελετήσουν αυτό το έργο, καλούνται να ανακαλύψουν τις πραγματικές τους δυνατότητες σε όποια μορφή και αν εμφανίζονται. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα, όπως και η Ινάνα στο βασίλειο της Ερεσκιγκάλ. Ίσως αυτή η αποκάλυψη να επιφέρει πόνο, αλλά στο όνομα της αποφυγής αυτού του πόνου φτάσαμε μόνοι μας σε αδιέξοδο από το οποίο και οφείλουμε πλέον να βγούμε.

Αθήνα Ιάμβλιχος 2013

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ι Κάθοδος και Επιστροφή

Ο Μύθος της Ινάνα-Ιστάρ και της Ερεσκιγκάλ Κόρες της Πατριαρχίας Οι τέσσερις όψεις του Μύθου

ΙΙ Πάνω και Κάτω: Οι ιδιότητες του Θηλυκού

Η Θεά Ινάνα Ερεσκιγκάλ Η Σκοτεινή Θεά Ιδιότητες της Ερεσκιγκάλ Η Απόρριψη της Ερεσκιγκάλ από την Πατριαρχία Η Αντικειμενικότητα των Ματιών του Θανάτου

ΙΙI Πόνος και χωρισμός

Πόνος-Ασυνείδητος και Συνειδητός Το Παλούκι της Ερεσκιγκάλ: Παλουκώματα και Ενσαρκώσεις Το Παλούκι της Ερεσκιγκάλ σαν θηλυκή δύναμη Διαχωρισμού

IV Η Διπολική Θεά: Οι Δύο Αδελφές

Η Διπολική Θεά Αιμομιξία με τη Μητέρα ή την Αδελφή

V Κάθοδος

Κάθοδος Ο Θάνατος-Γάμος της Ινάνα Θυσία και Ενεργειακή Ανταλλαγή Η Κάθοδος σαν Ελεγχόμενη Θεραπευτική

VI Αποκάλυψη και Διάβαση των Πυλών

Αποκάλυψη Οι Πύλες

VII Μαρτυρία και η Αναζήτηση της Σοφίας

Νινσουμπούρ Η Αναζήτηση σε λάθος Πηγές Ο Σεληνιακός Θεός

VIII Εμπαθητική-Δημιουργική Συνείδηση

Ένκι: ο Θεός των Υδάτων, της Σοφίας και της Δημιουργικότητας Μορφές που απεικονίζουν τη Σκοτεινή Θεά Μέσα και Έξω Ο Ένκι σαν Προστάτης των Θεραπευτών Η Γενναιοδωρία της Ερεσκιγκάλ

ΙΧ Η Επιστροφή και το Τίμημά Της: Ο Αγαπημένος Αποδιοπομπαίος Τράγος

Η Επιστροφή της Ινάνα - Επιστροφή του Απωθημένου Η Θυσία του Αποδιοπομπαίου Τράγου, Υποκατάστατου Ντουμούζι

Χ Ισορροπία: Η Αποδοχή της Διαδικασίας

Μία Λύση: Η Σοφία της Αλλαγής Η Εναλλακτική Λύση: Η Μεταμέλεια της Ινάνα και η Νέα Ισορροπία της Ενέργειας Τρίτη Λύση: Γκεστινάνα, η Αδελφή του Ντουμούζι

Σύνοψη

Γλωσσάριο Ορολογίας του Γιουνγκ

Σημειώσεις

Βιβλιογραφία

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 3
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης